Zwangerschapsverlof voor Europarlementariërs

Zwangerschapsverlof voor Europarlementariërs

Horen vrouwen die moeder willen worden niet thuis in het Europese Parlement? Je zou het bijna zeggen, want in het Europees Parlement bestaat zwangerschapsverlof niet. Dit is een schrijnend voorbeeld van ongelijkheid, terwijl overal in de EU vrouwen hun plaats op de arbeidsmarkt opeisen met bescherming van Europese regels.

De afwezigheid van zwangerschapsverlof is niet alleen een probleem van erkenning, maar ook een probleem van vertegenwoordiging. Talloze kiezers worden niet vertegenwoordigd omdat hun Europarlementariër bij afwezigheid door zwangerschap haar stemrecht moet opgeven. Dit dwingt hen vaak om snel terug te keren na de bevalling, zoals Licia Ronzulli, die met een baby van slechts zeven weken oud deelnam aan de stemming, en Rachida Dati, die vijf dagen na haar bevalling terugkeerde. De snelle terugkeer toont niet de keuzevrijheid van de vrouwen aan, maar hun plichtsgevoel en de druk die het systeem op hen uitoefent. Enkel een kinderopvang in de Parlementsgebouwen is niet voldoende om goed en ontspannen te kunnen herstellen van een zwangerschap.

Sinds 2010 brengen zwangere parlementariërs en de pers dit probleem aan het licht. In het EU-universum bestaat zwangerschapsverlof niet, want in de huidige notulen staat ‘absent’ met een sterretje. Door deze absurde regeling heeft ons ‘mannelijke’ Parlement een onderzoek uit laten voeren naar het lagere stempercentage van vrouwelijke parlementariërs. Het resultaat liet zien dat vrouwen minder stemden omdat ze met zwangerschapsverlof waren.

Het uitblijven van een oplossing is simpelweg onwil om verandering door te voeren. Het is een ingewikkeld probleem, waarbij digitaal stemmen de anonimiteit moeilijk is te garanderen en een collega machtigen niet wordt toegestaan. Maar het kan niet zo zijn dat een moeder in negen maanden een heel nieuw mens op de wereld zet en de administratie van het Europees Parlement in de afgelopen veertien jaar geen regeling kon treffen over de vervanging van een parlementslid tijdens het zwangerschapsverlof.

Vorig jaar juni werd het probleem nogmaals aangekaart door een nieuw manifest. Vier zwangere Europarlementariërs, waaronder Lara Wolters, riepen op een adequaat zwangerschapsverlof te implementeren zodat alle parlementariërs gelijke kansen hebben. Ondanks dat voorzitter Roberta Metsola en anderen dit manifest meteen hebben ondertekend, is er nog steeds niets veranderd.

Vrouwen willen stemmen. Vrouwen willen deelnemen aan het democratisch proces op elk niveau. En we zullen ook gaan stemmen. Maar een Europees Parlement dat geen adequaat zwangerschapsverlof heeft geïmplementeerd en geen gelijke rechten voor mannen en vrouwen heeft, is achterhaald!

Om deze reden roepen wij het Europees Parlement op om:
- Zwangerschapsverlof officieel te erkennen voor beide ouders.
- De mogelijkheid te bieden om op afstand te stemmen tijdens verlof.
- De optie te geven om een collega te machtigen om te stemmen.

Daarom hebben we een actie in het leven geroepen om aandacht te vragen voor dit probleem:

Op 6 juni zijn de Europese verkiezingen, maar wist je dat een vrouwelijke Europarlementariër met zwangerschapsverlof eigenlijk haar stem inlevert?  Ze kan niet op afstand stemmen en mag niet vervangen worden. Dit moet veranderen!

Daarom vragen we je om op 3 juni om je stem te laten horen. Deel de roze afbeelding en gebruik de hashtag #PregnancyleaveEU Tag @europeanparliament, @young.women.in.politics om samen aandacht te vragen voor dit belangrijke onderwerp.

Samen maken we een verschil!

Lees nu ook ons opiniestuk in de Volkskrant.


Pers statement