PerspectieF

 PerspectieF is opgericht in 2000 en is de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. PerspectieF, ChristenUnie-jongeren is een onafhankelijke politieke jongerenorganisatie. Die zich in zetten voor een rechtvaardige, groene en medemenselijke toekomst, onder het motto ‘durf te hopen!’. Ze willen bijdrage aan een hoopvolle politieke toekomst door
jongeren op te leiden en door onze jongeren een stem te geven in de politiek. Daarnaast bieden ze ook een groot netwerk, organiseren we cursussen, congressen, lezingen, debatavonden en leuke excursies.

Interview met Emily Timmer, Bestuurslid Opleiding bij PerspectieF


Wat maakt jullie politieke jongerenorganisatie (PJO) uniek en onderscheidend ten opzichte van andere organisaties?

"Wij onderscheiden ons van andere politieke jongerenorganisaties door onze visie op het leven, de samenleving en de politiek. Deze visie is gebaseerd op ons geloof in God. Zo vinden wij zorg en aandacht voor de natuur belangrijk en richten wij ons op de meest kwetsbare naasten. We voelen een verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor de mensen om ons heen, zowel in de politiek als daarbuiten."

Welke standpunten nemen jullie in over belangrijke politieke kwesties, zoals onderwijs, klimaatverandering, en sociale rechtvaardigheid?

"Onderwijs verdient investering, want kwalitatief goed onderwijs dat beschikbaar is voor iedereen helpt jongeren zich te ontwikkelen en gelijke kansen te krijgen. Daarom zetten wij ons in voor goede studiefinanciering, compensatie voor hen die dit niet kregen, verlaging van de werkdruk in het onderwijs en de waardering van het bijzonder onderwijs.

Daarnaast moeten we goed voor de natuur zorgen door CO2 hoger te belasten, een minimumafstand voor vliegreizen in te stellen en klimaatvriendelijke keuzes te stimuleren. OV zou voor iedereen betaalbaar en beschikbaar moeten zijn, in elke regio!

Wat betreft sociale rechtvaardigheid, geloven wij dat iedereen gelijke kansen moet krijgen op goed onderwijs, een baan, gezond eten en onderdak. Dit geldt ook voor mensen die uit een ander land zijn gevlucht of in diepe schulden zitten. Elk mens doet ertoe, elk leven is waardevol!"

Hoe betrekken jullie jongeren bij jullie organisatie en hoe kunnen geïnteresseerden zich bij jullie aansluiten?

"Leden kunnen op allerlei manieren betrokken zijn bij PerspectieF. Je kan altijd naar een van onze activiteiten komen. Wil je je actiever inzetten, dan kan dat via een werkgroep die zich op een specifiek thema richt, zoals duurzaamheid of bestaanszekerheid. Met die kennis organiseren werkgroepen lezingen, schrijven ze artikelen of voeren ze actie. Verder kun je altijd in een commissie, lid worden van de denktank of natuurlijk in het bestuur gaan!"

Wat zijn enkele van jullie succesverhalen of prestaties als organisatie?

"In het verleden heeft PerspectieF geholpen met het opzetten van Coality-Y, wat zich heeft ingezet voor het terugbrengen van de studiefinanciering. Daarnaast heeft PerspectieF zich vorig jaar hard gemaakt voor de spreidingswet en betere opvang voor asielzoekers door middel van het tentprotest onder het motto ‘nooit meer buiten slapen’ bij Ter Apel. Ook afgelopen jaar waren we druk bezig, door met Nico Drost een motie te schrijven om jongeren aan de formatietafel te krijgen. Deze motie is succesvol aangenomen!"

Hoe kunnen jonge vrouwen een actieve rol spelen binnen jullie PJO en welke ondersteuning bieden jullie om hun betrokkenheid te bevorderen?

"Bij PerspectieF zijn er veel jonge vrouwen actief in het bestuur, werkgroepen of commissies. Om jonge vrouwen extra te ondersteunen in de uitdagingen waar je juist als vrouw tegenaan loopt, is er een mentorprogramma in samenwerking met de ChristenUnie. In dit mentorprogramma word je gekoppeld aan een ervaren vrouw in de politiek om samen te praten over je ambities, ontwikkeling en de uitdagingen die je ervaart."

Wat zijn enkele uitdagingen waarmee jonge vrouwen te maken kunnen krijgen in de politiek, en hoe proberen jullie deze uitdagingen aan te pakken?

"Helaas zien wij ook dat jonge vrouwen die politiek actief zijn, veel te maken krijgen met online haat. We staan altijd voor elkaar klaar en checken even bij elkaar in als er reacties komen. Daarnaast is dit ook een thema waar het landelijk vrouwennetwerk van de ChristenUnie mee bezig is, om het bespreekbaar te maken en elkaar te ondersteunen. Ook kan het gebeuren dat jonge vrouwen minder kansen krijgen in de politiek of minder snel gezien worden. Bij PerspectieF benaderen we daarom actief onze leden om hen te helpen de juiste positie te vinden om zich te ontwikkelen."

Op welke manieren zorgen jullie ervoor dat de stemmen en perspectieven van jonge vrouwen worden gehoord en vertegenwoordigd binnen jullie organisatie en in de bredere politieke arena?

"We zijn actief betrokken bij het Vrouwennetwerk van de ChristenUnie en zitten aan tafel bij het Politieke Vrouwen Overleg, een overleg met vrouwen van verschillende partijen die zich inzetten voor vrouwen in de politiek."

Welke activiteiten organiseren jullie om jongeren enthousiast te maken voor politiek en om hen aan te moedigen deel te nemen aan jullie PJO?

"We organiseren veel informatieve avonden over een breed scala aan thema's, zoals sekswerk, lobby en de economie van de toekomst. Hierbij nodigen we sprekers uit de politiek, wetenschap of het bedrijfsleven uit. Daarnaast organiseren we het Jasje Dasje evenement met de ChristenUnie, waar besturen van Christelijke Studentenverenigingen in de Tweede Kamer debatteren over actuele thema's."

Tot slot, wat zou je willen zeggen tegen jongeren die overwegen zich bij jullie PJO aan te sluiten, en waarom zouden ze dat moeten doen?

"Doe het! Je bent enorm welkom bij ons. Er is ruimte om jouw interesses en expertise te delen, en je kunt ook nieuwe dingen leren. Kom een keer kijken of bel met een (bestuurs)lid om te horen wat PerspectieF voor jou kan betekenen. Of meld je aan via https://www.perspectief.nu/nl/"