Jonge Democraten

 Jonge Democraten ook wel JD is opgericht in 1984 en is de jongerenorganisatie van D66. Vrij zijn is kunnen kiezen voor jouw toekomst. Dat is waar de Jonge Democraten in geloven. Als
onafhankelijke politieke jongerenorganisatie komen we op voor de belangen van jongeren en bieden ze jongeren tegelijkertijd de kans om zichzelf te ontwikkelen. Als sociaal-liberale jongeren streven ze naar een open samenleving waarin ze iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Daarom zetten ze zich in voor een sterke democratische rechtsstaat, goed onderwijs met gelijke kansen voor iedereen en een duurzame toekomst. 

Interview met Elise Stroop, Bestuurslid Politiek bij Jonge Democraten. 


Wat maakt jullie PJO uniek en onderscheidend ten opzichte van andere organisaties?

"Hoewel het natuurlijk lastig is om uit te leggen wat ons als Jonge Democraten zo uniek maakt, zullen we toch een poging wagen. Wat ons om te beginnen natuurlijk uniek maakt, is het sociaal-liberale geluid dat we vertolken. Tegelijkertijd zie je binnen onze vereniging gelukkig ook een breed palet aan meningen. Bij de Jonge Democraten zijn we ontzettend goed in het debat op het scherpst van de snede voeren, maar na afloop ook gezellig met elkaar borrelen. Ook bij congressen van onze moederpartij bepalen we als jongeren vaak (het onderwerp van) de discussie. Verder hebben we als Jonge Democraten ook een sterke focus op de ontwikkeling van onze leden. Dat zie je terug in de trainingen die we aanbieden, de ondersteuning die we geven aan jongeren die politiek actief willen worden en de brede mogelijkheden die er binnen onze vereniging zijn om op regionaal, nationaal of internationaal vlak actief te worden."

Welke standpunten nemen jullie in over belangrijke politieke kwesties, zoals onderwijs, klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid?

"Wat de Jonge Democraten betreft is goed onderwijs met gelijke kansen voor iedereen van cruciaal belang. Daarom is meer investeren in onderwijs volgens ons absoluut noodzakelijk. Zo kan de kwaliteit worden verbeterd en blijft het onderwijs ook toegankelijk voor mensen die minder te besteden hebben. Alle studenten moeten immers van dezelfde kansen en mogelijkheden gebruik kunnen maken.

Als Jonge Democraten streven we naar een duurzame en leefbare toekomst. De grootste bedreiging voor deze toekomst is de klimaatcrisis. Daarom moet alles op alles worden gezet om deze crisis aan te pakken. Hierbij moet de overheid wat ons betreft ook radicale keuzes durven te maken. Uiteindelijk is ons doel helder: uiterlijk in 2040 moet Nederland klimaatneutraal zijn, en als het kan eerder.

Ook zijn we voor een economie die eerlijk is en voor iedereen werkt. Daarom zijn we voor een belastingsysteem waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Door de belastingen voor de meest vermogende mensen en bedrijven te verhogen, kunnen we ervoor zorgen dat de armoede in ons land zoveel mogelijk wordt teruggebracht."

Hoe betrekken jullie jongeren bij jullie organisatie en hoe kunnen geïnteresseerden zich bij jullie aansluiten?

"Alle jongeren vanaf 12 jaar kunnen lid worden van de Jonge Democraten. Je kan actief worden bij een lokale afdeling of bij een van onze politieke werkgroepen. De meeste afdelingen organiseren eens per week een activiteit. Soms is dit een gezelligheidsactiviteit, soms staat juist een inhoudelijk thema centraal. Bij politieke werkgroepen kan je je helemaal verdiepen in een onderwerp dat jij leuk of interessant vindt."

Wat zijn enkele van jullie succesverhalen of prestaties als organisatie?

"Als Jonge Democraten zijn we nooit te beroerd om buiten de gebaande paden te denken en voor de troepen uit te lopen. Op die manier hebben we in het verleden vaak thema’s die voor jongeren van belang zijn op de agenda gezet bij D66. Voorbeelden zijn de positie van MBO-studenten, het afschaffen van fossiele subsidies, de hervorming van het pensioenstelsel, de financiële tegemoetkoming van de pechgeneratie enzovoort."

Hoe kunnen jonge vrouwen een actieve rol spelen binnen jullie PJO en welke ondersteuning bieden jullie om hun betrokkenheid te bevorderen?

"Als sociaal-liberale jongeren streven we naar een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft. Hierbij hoort ook eerlijke politieke representatie. Binnen onze eigen vereniging zien we helaas dat het aantal actieve vrouwen achterblijft ten opzichte van het aantal actieve mannen. Om de betrokkenheid van vrouwen binnen onze vereniging te bevorderen, proberen we als landelijk bestuur vrouwen zoveel mogelijk aan te moedigen om actief te worden en zich beschikbaar te stellen voor (bestuurs)functies. Ook in ons wervingsbeleid hebben we bijzondere aandacht voor vrouwen en andere groepen die binnen onze vereniging helaas nog ondervertegenwoordigd zijn. Ten slotte proberen we ook jonge vrouwen die politiek willen worden te ondersteunen. Zo kunnen jonge vrouwen die bij de Jonge Democraten zijn aangesloten deelnemen aan speciale trainingsprogramma’s, zoals bijvoorbeeld het programma The Alliance of Her van ALDE."

Wat zijn enkele uitdagingen waarmee jonge vrouwen te maken kunnen krijgen in de politiek, en hoe proberen jullie deze uitdagingen aan te pakken?

"In 1918 werd het eerste vrouwelijke kamerlid gekozen. Iets meer dan 100 jaar later is er gelukkig veel vooruitgang geboekt. Hoewel we in dit land helaas nog nooit een vrouwelijke premier hebben gehad, zijn er wel volop vrouwelijke volksvertegenwoordigers en bestuurders. Helaas krijgen vrouwen die politiek actief zijn steeds meer te maken met (online) haat en bedreigingen. Hierdoor kunnen (jonge) vrouwen worden afgeschrikt om de politiek in te gaan, met als gevolg dat de gelijke representatie van mannen en vrouwen in de politiek onder druk komt te staan. Als Jonge Democraten hebben we veel aandacht voor dit probleem. Nadat Sigrid Kaag vorig jaar opstapte, vroegen we al aandacht voor (online) haat en bedreigingen aan het adres van vrouwelijke politici, en ook na de TK-verkiezingen van 23 november schreven we een opiniestuk hierover. Binnen onze vereniging proberen we jonge vrouwen die politiek actief willen worden weerbaar te maken voor (online) haat en bedreigingen."

Op welke manieren zorgen jullie ervoor dat de stemmen en perspectieven van jonge vrouwen worden gehoord en vertegenwoordigd binnen jullie organisatie en in de bredere politieke arena?

"Bij de Jonge Democraten hebben we diversiteit en inclusie hoog in het vaandel staan. Niet alleen omdat we vinden dat het belangrijk is dat iedereen zich bij onze vereniging welkom voelt, maar ook omdat diversiteit leidt tot nieuwe inzichten en betere resultaten. Daarom willen we binnen onze vereniging bevorderen dat vrouwen belangrijke posities invullen. Ook buiten onze vereniging zetten we ons hiervoor in. Zo was bij de afgelopen TK-verkiezingen Carline van Breugel onze JD-kandidaat, en bij de aanstaande EP-verkiezingen is dat Laura de Vries."

Welke activiteiten organiseren jullie om jongeren enthousiast te maken voor politiek en om hen aan te moedigen deel te nemen aan jullie PJO?

"Bij de Jonge Democraten organiseren we door het hele land activiteiten. Soms zijn dit inhoudelijke activiteiten, soms gezelligheidsactiviteiten. Je kan bijvoorbeeld denken aan sprekersavonden, debatten, trainingen, politieke brainstormsessies en werkbezoeken. Op die manier proberen we jongeren te interesseren voor de politiek en bieden we onze leden de kans om zichzelf op politiek vlak te ontwikkelen."

Tot slot, wat zou je willen zeggen tegen jongeren die overwegen zich bij jullie PJO aan te sluiten, en waarom zouden ze dat moeten doen?

"Voel je verwant met ons sociaal-liberale gedachtegoed, wil je opkomen voor de belangen van de jongeren en jezelf ontwikkelen op politiek of persoonlijk vlak? Meld je dan vooral aan bij de Jonge Democraten via https://jongedemocraten.nl/. We zullen je met open armen ontvangen en ervoor zorgen dat je een ontzettend leuke tijd hebt, waarin je ook nog eens meer leert over de politiek!"